Complex —> Simplex —> Multiplex

Deze blog ligt eigenlijk in het verlengde van mijn eerdere blog ‘Inventio’ .
De titel van die boven deze blog staat, maakt de boodschap misschien wel nóg duidelijker.

We leven in een wereld waarin je overladen wordt met informatie. Via steeds meer kanalen komt deze bij je binnen. En dat geldt niet alleen voor je dagelijks leven, maar zeker ook binnen je werkzame leven. De vraag is: Hoe ga je om met deze tsunami aan informatie, prikkels, signalen..!

Het vraagt nogal wat van je om orde te scheppen in de chaos die ontstaat als de stroom van info constant van alle kanten op je afkomt. Daar moet je iets mee. Lijdzaam toezien, met de handen in het haar leidt tot niets.

Van complex naar simplex
Mindmappen leent zich bij uitstek tot het terugbrengen van een overdosis chaos tot een overzichtelijk geheel wat beheersbaar is. Ik noem dat: van complex naar simplex. Door op de juiste manier te mindmappen, breng je rust in je werk, in je hoofd en worden ogenschijnlijke complexe zaken en stuk overzichtelijker ..en inzichtelijker!

Van simplex naar multiplex
Maar goed mindmappen geeft nog een ander effect. Als je de informatie overzichtelijk hebt teruggebracht tot ‘simplex’, wordt de deur geopend om van daaruit tot nieuwe ideeën/associaties te komen. Dit noem ik: van simplex naar multiplex. Het genereren van nieuwe ideeën en gedachten, multiplex,  kan alleen vanuit een goede simplex-situatie.

Goed kunnen mindmappen is haast een onmisbare vaardigheid  om de stortvloed van informatie te kunnen ‘handelen’, en die je bovendien brengt naar het niveau om tot goede nieuwe ideeën te komen. Een vaardigheid die een investering dubbel en dwars waard is!

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *