Tekst vs Context

Waarom won de film ‘The Artist’ de Oscar voor de beste film? Het geheim zit em in het feit dat de film rechtsbreinig is. Wat ik daarmee bedoel zal ik uitleggen.

Zoals we inmiddels allemaal wel weten hebben onze linker en rechter hersenhelft zo hun eigen sterke kanten, om het zo maar te zeggen.
Een verschil tussen links en rechts wat mij fascineert is het feit dat links sterk is in analyse en rechts in het tegenovergestelde, in synthese. Dit laat zich het best uitleggen in een voorbeeld.

Als we puur linksbreinig zouden denken, dan zouden we bij het horen van ‘Het regent pijpenstelen’ overeind springen en reageren met: ‘Dat kan niet. Het regent druppels!’ Onze linksbreinigheid wil alles heel sec en puur analytisch benaderen. Dat is nu eenmaal haar kracht.
Gelukkig is daar onze rechter hersenhelft. Rechts geeft ons de mogelijkheid om zaken niet zo letterlijk te nemen, maar om te kunnen interpreteren. Door ‘rechts’ kunnen we ‘tussen de regels door lezen’. We begrijpen de context waarbinnen iets gezegd wordt, zien we de verbanden. Rechts ziet het geheel..synthese.

Vandaar dus ook de titel van deze blog: Tekst vs context. Links vs rechts.

Een andere mooie metafoor om dit te illustreren is die van het orkest en de dirigent:
Links ziet alleen ieder instrument van het orkest apart. Rechts is een dirigent en heeft aandacht voor alle instrumenten en kan deze samenbrengen tot een geheel. Rechts kan een symfonie voortbrengen.

De mindmap geeft ons ook de ruimte om het geheel te zien evenals de verbanden onderling van de verschillende aspecten binnen de mindmap. De mindmap maakt ook een symfonie van je onderwerp. De kracht van onze rechter hersenhelft wordt enorm geprikkeld en ingezet.

En nu terug naar ‘The Artist’. Deze film geeft ons geen tekst, dus komt alles aan op interpretatie. Op de context. Op de synthese van wat we zien en welk compleet beeld we daarvan maken, zonder gehinderd te worden door tekst. Verbeelding in optima forma!

Voor mij is het niet zo vreemd dat deze film hoge ogen heeft gegooid. We omarmen verbeelding. We omarmen de context. We houden van rechtsbreinigheid.

Ter afsluiting.
In dit licht is het volgende ook een aardige gedachte:
Hoe zou het toch komen dat het sociale medium ‘Pinterest’ zo snel steeds poulairder wordt..? Nou..?

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *