Mindmaps en infographics

Belofte maakt schuld:
In mijn vorige blog (al weer veel te lang geleden..!) zei ik dat ik een aantal mindmaps zou laten zien waarin gebruik is gemaakt van eenvoudige, maar zeker niet minder effectieve afbeeldingen. Dit gecombineerd met een soort van retro-look geeft deze mindmaps meer de uitstraling van een infographic.

Veel mindmaps (en zeker veel veel mindmap-software) zijn gefocust op het effectief en snel wegzetten van veel informatie. Alle aandacht op efficiëntie dus. Hierdoor worden zaken als aantrekkelijkheid, schoonheid, het bekijken van een mindmap zoals we dat ook doen bij een grote afbeelding, totaal niet aangesproken.

Ik merkte dit ook weer tijdens de Biggerplate-meeting in Utrecht, 9 oktober jl. Veel aandacht voor effciëntie. Veel stroomschema’s, flowcharts, zakelijkheid. Nauwelijks aandacht voor creativiteit, schoonheid, vormgeving, humor..!

Hierdoor is volgens mij het verschil verklaard waarom infographics populair zijn en mindmapping hierin toch achterloopt. (Dit punt werd namelijk aangehaald tijdens de Biggerplate-meeting)

Misschien dat onderstaande mindmaps bij kunnen dragen om te laten zien dat mindmaps wel degelijk schoonheid hebben, aantrekkelijk zijn en natuurlijk wel degelijk informatief zijn. En dat mindmaps niet altijd alleen maar ingezet hoeven te worden om bulken aan informatie efficiënt te verstouwen.

omdenken co-intelligence by Jan Bommerez the shift to value-centered education by Claire Boonstra

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *