Inventio !

Creativiteit is het creëren van iets nieuws… Niet waar. Nou ja, niet helemáál waar. Creativiteit is het creëren van iets nieuws uit het bestaande. Of nóg beter: Creativiteit is het creëren van nieuwe verbindingen uit het bestaande.
Het bestaande is datgene wat is vastgelegd en wat in ons geheugen zit. Creëren is toekomstgericht, afgeleid van het verleden, van ons geheugen. Anders gezegd: Zonder eerst te inventariseren van wat er is, is creëren niet mogelijk. Creëren ligt in het verlengde van het inventariseren van ons geheugen.

Het Latijnse woord inventio verduidelijkt dit nog eens. Inventio vormt de basis van de woorden ‘inventaris’ en ‘ inventiviteit’. Ze zijn met elkaar verbonden. Vormen een relatie en kunnen we niet los van elkaar zien. In het grijze verleden werden dan ook geheugentrainingen toegepast om ‘nieuwe verbindingen’  te leggen. Nieuwe creaties ontstonden, zoals preken, gebeden, gedichten.

Om inventief / creatief te zijn, is dus een goede inventarisatie nodig. Een goede inventarisatie valt of staat met een goed systeem daarvoor. Dat is essentieel. Ons brein is daar het ultieme voorbeeld van. De mindmap is daar een prachtig afgeleide van. Door op de juiste manier een goede mindmap te maken van het bestaande –een juiste, krachtige inventarisatie dus-  ontstaat een geweldige basis voor inventiviteit, voor creëren.

Zie onthouden (geheugen) en creëren dus niet als twee aparte werelden. Dat gebeurt maar al te vaak. En zie de populaire brainstormsessie niet per definitie als beginpunt voor een nieuwe creatie. Zorg eerst voor een goede inventarisatie om van daaruit inventief te worden. Doe dat door goed te mindmappen. Pas dan is er ruimte voor inventio!

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

One Response to Inventio !

  1. Pingback: Complex ---> Simplex ---> Multiplex - Ed van Uden Mindmapping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *