Ben jij een metaforen-maker?

Metaforen zijn de beelden die je verhaal versterken, vertalen, visualiseren. Je verhaal gaat er door leven en krijgt daardoor de aandacht die het verdient. Je verhaal wordt begrepen en gegrepen…  omarmd dus.
Beelden.. verbeelden..daar gaat het om. Gebruik de kracht van beelden, gebruik metaforen.

Zo heb ik metaforen gekozen voor zoiets abstract als verschillende denkstijlen in mijn boek ‘Leer mindmappen …voor kids!’  

  • Merlijn-denken (staat voor associatief denken)
    Merlijn de Tovenaar tovert met alle gemak van alles uit zijn hoge hoed. Echte magie! Dat kan jij ook. Denk aan bijvoorbeeld ‘water’ en er komen direct allerlei gedachten in je op. En van de ene schiet je vanzelf door naar de andere. Het houdt niet op. Je kunt het ook niet stoppen. Merlijn tovert maar door. En laat em maar lekker gaan. Dat hoort zo bij  mindmappen. Al die beelden die gedachten, associaties die in je opkomen….goed he?!

  • Darwin-denken (staat voor hiërarchisch denken)
    Charles Darwin was een bioloog die onze levende natuur heeft ingedeeld, heeft geordend. Daar was ie erg goed in. Hij verdeelde de dieren in vissen, vogels, reptielen, amfibieën , zoogdieren.. Die deelde hij ook weer allemaal in in verschillende groepen. Door die ordening ontstond er een geweldig overzicht van alles wat op de wereld leeft. Dat ordenen zoals Darwin dat deed, zo moet je dat ook doen bij het mindmappen. Niet alles opsommen dus, maar steeds weer zoeken naar een goede indeling, naar onderverdelingen. Best moeilijk hoor, Darwin-denken, maar voor het mindmappen wel heel belangrijk.

Zo bedacht ik ook metaforen voor:

  • Radiaal denken (Picasso-denken)
  • Creatief denken (Da Vinci-denken)
  • Slow-thinking (De Denker)

En zo ontstond er een Dreamteam dat de abstracte boodschap over denkstijlen helder maakt. Krachtige metaforen die het verhaal tot leven brengen. Door het gebruik van de metaforen wordt glashelder wat je boodschap is en beklijft het ook nog eens vele malen sterker. Gebruik die kracht van metaforen, wat je boodschap ook is. Zoek naar beelden die staan voor je boodschap en zet ze in.
Ben jij een een metaforen-maker? 

NB: Zie je overigens de link tussen metaforen en mindmappen. (ik geef je een hint: beelden!)

 

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *