Een compleet nieuw brein

cdio logoAls co-initiator van CDiO (Creatief Denken in Organisaties) post ik ook regelmatig blogs die ook hier het delen waard zijn.

Een compleet nieuw brein

1001004006538736

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Kennispartners gezocht !

visieHans Lenderink en ik gaan – binnen het concept van Regio Academy – starten met  creatief denken in organisaties.
En daar voor zoeken we kennispartners. ..Jij?

Creatief denken is één van de belangrijkste vaardigheden van dit moment geworden. Hoogleraar Jan Rotmans zei onlangs: “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk” Dat illustreert de noodzaak voor creatief denken; oplossingen kunnen niet meer gevonden worden vanuit traditioneel denken en handelen.

Het programma van Creatief Denken in Organisaties biedt, verspreid over het jaar, workshops door kennispartners en een dagcongres over alle facetten van creatief denken binnen organisaties. Aan de ene kant wordt aandacht besteed aan creatief denken. Aan de andere kant hoe je die creativiteit stroomlijnt, weergeeft en archiveert. De nadruk ligt erop om te zorgen dat de creatieve slagkracht die in elke organisatie aanwezig is, ook voor die organisatie wordt ingezet.

creatief denkenDoordat creativiteit al een belangrijke waarde is binnen jouw bedrijf, heb je een flinke voorsprong. Deze kennis kun je delen door kennispartner te worden. Anderen willen graag van je leren hoe ze zélf een toekomstgerichte organisatie kunnen worden. Hoe ze makkelijk kunnen inspelen op veranderingen in de samenleving en bij klanten.

Een kennispartner is een professional die vanuit het eigen vakgebied de nieuwste inzichten deelt. Wij – Hans Lenderink en ik – zijn zelf ook kennispartner en houden ons dagelijks bezig met methoden om platgetreden paden te verlaten en de creativiteit te vergroten. Ik doe dit in het onderwijs met zaken als 21ste eeuws leren en het schrijven van boeken over mindmapping. Hans houdt zich bezig met innovatie en een cultuur van toegevoegde waarde, talent management en een creationcooker. Daarnaast faciliteert hij workshops en brainstormsessies.

groei succesWord ook kennispartner! Investeer in nieuw aan te boren netwerken. Laat Regio Academy voor jou werken als het gaat om naamsbekendheid, het organiseren van events, communicatie, etc. Want dat met name levert het jou op. Maximaal bereik tegen lage kosten die zich ook nog eens terug kunnen verdienen. Andere organisaties kunnen 1 of meerdere seats afnemen en hebben toegang tot 1 of meerdere workshops.

Zie je kansen door vanuit jouw professie of jullie organisatie kennispartner te worden? Ben je een creatieve vernieuwer? Kom dan op het Co-Creatie Event van de Regioacademy op 27 januari in Deventer.
Dit is de eerste keer dat potentiële kennispartners samenkomen voor meer informatie én om het jaarprogramma 2015 globaal samen vast te stellen.

Dat kunnen onderwerpen zijn als:

  • Denktechnieken en werkvormen
  • Het managen van innovatie (social collaboration, balans tussen mensgerichte en instrumentele aanpak, etc)
  • Businessmodels om alle creativiteit in een werkbare vorm te gieten
  • Het toevoegen van de gewenste awareness en juiste beleving met zaken zoals visualiseren en storytelling.

samenwerkenCreatief denken in organisaties is een onderdeel van Regio Academy.
Het delen van elkaars netwerken is de essentie van het succes. Zo vergroot je de reikwijdte van het jaarpogramma voor creatief denken én van je eigen organisatie.

 

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

PRENTATIE

prentatie2Vorige week in het hart van het Arnhems Modekwartier was het weer tijd voor de broodnodige co-work-meeting met Hans. Lekker aan tafel bij ‘Goed Proeven’. Een strakke combi van het nuttige met het aangename.
Tijdens onze conversaties maakte ik mijn krabbels. Beetje doodlen, afbeeldingen, woorden in schaduw-hoofdletters… Van die dingen.
Ik wilde het woord ‘PRESENTATIE’ noteren, maar maakte een schrijffout. Er stond ineens ‘PRENTATIE’. Snel een aanpassinkje erbij gekrabbeld om de spelling weer op orde te krijgen. Maar kort daaarna zag ik het ineens: PRENTATIE is eigenlijk een geweldig woord! Prent staat voor afbeelding, maar ook voor inprenten. Onthouden dus. Je verhaal over het voetlicht brengen met behulp van een sterke visuele weergave… dat is een prentatie. Geweldig!
Vanaf nu heb ik het dus over prentaties. De kracht van het beeld dat blijft hangen in ieders geheugen. Lang leve de schrijffouten!

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Het kind in ons..

8030Het kind in ons. Dat begrip spookt al een tijdje door mijn hoofd. Telkens als ik nadenk  over de kracht van mindmappen, kom ik uit bij de conclusie dat ‘het kind in ons’ een heel belangrijke rol hierin speelt. Het terugvallen op het pure, datgene wat we in wezen het liefst doen, waar we warm van worden, plezier in hebben. Ontwapenend, oprecht, expressief. Weg van die overkill aan geestdodende informatie.
En blijkbaar is hier behoefte aan. Want toen ik twee weken geleden op Schiphol liep, onderweg naar mijn vlucht naar Rome, pronkte in een boekwinkel, in de boeken top-10 , het kleurboek voor volwassenen. Ja, u leest het goed: het kleurboek voor volwassenen. Deel twee ervan had zich inmiddels ook in die top-10 genesteld. Behoefte aan rechtsbreinige activiteiten. Kleuren, gevoel voor schoonheid, de rustgevende werking ervan. De creatieve prikkel.
Deze elementen zijn ook terug te vinden in het mindmappen-op-papier. Een manier om het ontwapenende plezier, dat tegelijkertijd heel krachtig is, in te zetten binnen ons dagelijks werk. Om onze informatie te structureren. Orde te brengen in de chaos in ons hoofd, op een haast kindvriendelijke manier.
Durf het kind-in-je aan te spreken. eraan toe te geven. Heerlijk toch?!

Posted in Geen categorie | Leave a comment

I love arrows !

arrow iMindmap7Vorige week kreeg ik een leuke mail uit Engeland:
ThinkBuzan stuurde me gratis-en-voor-niks een productcode voor de nieuwe iMindmap 7. Of ik er maar even lekker mee wil spelen. Mijn bevindingen horen ze graag terug.
Dat vind ik wel heel erg aardig!
Nu heb ik nog niet zo veel tijd gehad om er al helemaal in te duiken, maar één ding viel al gelijk op en ik werd er aangenaam door verrast.
Ik ben namelijk gek op pijlen! I love arrows!
Pijlen zijn heerlijk om te gebruiken in graphics en mindmaps. Lekker duidelijk en alle ruimte om er iets moois van te maken. Dik, dun, sierlijk, streng, schaduw, …
In de nieuwe iMindmap 7 zijn de opties voor het bewerken van je relatiepijlen ruim aanwezig. Helemaal in mijn straatje dus. Dank u, iMindmap!
arrow Prezi
Overigens blijken de rondingen die je kunt geven aan de pijlen binnen Prezi afgeleid te zijn van een gesprek dat ik in 2011 had met één van de mensen van Prezi. Ik (en anderen) werd toen bevraagd en met die dosis bevindingen zijn ze aan de slag gegaan. Ik vertelde hen toen al over mijn voorliefde voor pijlen-gebruik. Dat was bij het Prezi-team blijven hangen en heeft hen ertoe besloten om de pijlen binnen Prezi te kunnen ‘curven’. Dit werd me teruggegeven tijdens de laatste PreziDay (oktober jl). Eigenlijk wel cool !

iMindmap 7 dus. Ik ga er de komende tijd maar eens mee aan de slag. Er zijn ergere dingen op de wereld..!

Posted in Geen categorie | 1 Comment

Nieuw e-book: ‘Ontdek Snel-mindmappen’

ontdeksnel coverHet is zomer 2013. Midden in de Luberon, het mooiste stukje Provence. Hoewel ik normaalgesproken weiger om die drie mooie weken elke socialmedia-kanaal of emailaccount aan te spreken, moet ik toch even nu mijn Gmail openen: een hotelboeking in Cassis wacht op afronding.
In een flits zie ik ook een mailtje van mijn uitgever Van Duuren Media binnenstromen met een aanlokkelijke openingszin… Ik kan de verleiding niet weerstaan om toch even die mail te bekijken… Of ik zin heb om een e-book te schrijven voor de kersverse e-bookserie ‘Ontdek Snel’. Een serie met een breed aanbod aan titels en aan mij de uitnodiging om ‘Ontdek Snel–mindmappen’ voor mijn rekening te nemen. Een mooi aanbod. Ik neem het graag aan!

De maand augustus bombardeer ik tot schrijfmaand en plak daar september maar gelijk aan vast. In mindmap zet ik mijn verhaal uiteen. Van daaruit ga ik schrijven. Korte zinnen, vlot leeswerk. De spelregels voor een e-book. De deadline ligt halverwege oktober, maar die leg ik voor mezelf wat naar voren; heb geen zin in gestress als ik tijdens de herfstvakantie aan het Zeeuwse strand wil uitwaaien.
Het schrijven gaat lekker. Afbeeldingen vullen het verhaal mooi aan. Dropbox doet zijn werk, zodat ik snel kan schakelen met Suzanne, mijn uitgevers-contactpersoon. Teksten worden nog wat geredigeerd, spelling wordt gecheckt. Tot slot mag ik me ontfermen over de cover-afbeelding.
Doordat alles vlot verloopt kan de releasedatum naar voren worden geschoven. Op 13 november (afgelopen woensdag) mailt Suzanne mij dat ‘Ontdek Snel –mindmappen’ is uitgebracht. In de bijlage de auteurs-versie. Snel download ik mijn eerste e-book en zie hem verschijnen op mijn iPhone. Daar staat ie, op het iBooks-boekenplankje. Een mooi beeld. Dingen creëren is toch wel heel erg leuk…!

Voor iedereen die mijn e-book aanschaft: Heel veel leesplezier en succes met mindmappen!
Het e-book is hier te downloaden (maar natuurlijk ook via i-Tunes of Bol.com)

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Mindmaps en infographics

Belofte maakt schuld:
In mijn vorige blog (al weer veel te lang geleden..!) zei ik dat ik een aantal mindmaps zou laten zien waarin gebruik is gemaakt van eenvoudige, maar zeker niet minder effectieve afbeeldingen. Dit gecombineerd met een soort van retro-look geeft deze mindmaps meer de uitstraling van een infographic.

Veel mindmaps (en zeker veel veel mindmap-software) zijn gefocust op het effectief en snel wegzetten van veel informatie. Alle aandacht op efficiëntie dus. Hierdoor worden zaken als aantrekkelijkheid, schoonheid, het bekijken van een mindmap zoals we dat ook doen bij een grote afbeelding, totaal niet aangesproken.

Ik merkte dit ook weer tijdens de Biggerplate-meeting in Utrecht, 9 oktober jl. Veel aandacht voor effciëntie. Veel stroomschema’s, flowcharts, zakelijkheid. Nauwelijks aandacht voor creativiteit, schoonheid, vormgeving, humor..!

Hierdoor is volgens mij het verschil verklaard waarom infographics populair zijn en mindmapping hierin toch achterloopt. (Dit punt werd namelijk aangehaald tijdens de Biggerplate-meeting)

Misschien dat onderstaande mindmaps bij kunnen dragen om te laten zien dat mindmaps wel degelijk schoonheid hebben, aantrekkelijk zijn en natuurlijk wel degelijk informatief zijn. En dat mindmaps niet altijd alleen maar ingezet hoeven te worden om bulken aan informatie efficiënt te verstouwen.

omdenken co-intelligence by Jan Bommerez the shift to value-centered education by Claire Boonstra

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

De kracht van eenvoud

We kennen het allemaal wel: hoe eenvoudiger, des te krachtiger. Denk bijvoorbeeld al aan de vormgeving van design-voorwerpen, van Apple-producten. Wijze woorden van de groten der aarde: schaars maar veelzeggend. Schilderijen van Mondriaan bijvoorbeeld. Krachtig en bovenal ook tijdloos.

Zo is het ook met afbeeldingen. Hou het simpel. Het versterkt de boodschap.
En bijkomend voordeel: Het haalt de drempel weg bij diegenen die vinden dat zij niet kunnen tekenen en om die reden dat dan ook niet doen.

In mijn eigen mindmaps ben ik nu ook meer op zoek naar eenvoudige tekeningen. Zeg maar, back-to-basic. Best lastig, want ik ben altijd gewend om mooie tekeningen te maken.
Ik merk direct het plezier dat ik, maar ook anderen beleven aan deze tekeningen. Mijn mindmaps krijgen daardoor ook een andere look-and-feel. Het schuift meer op naar de vormgeving die we ook steeds meer terugzien in veel infographics. Een soort van retro-effect.

De afbeeldingen die je hieronder ziet zijn mooie voorbeelden om de woorden in je mindmap te versterken.
vliegtuig visie carriere rood kruis fout samenwerken snoer met stekker

 

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Verbeelding

In mijn vorige blog omschreef ik het belang van het zien van verhoudingen en nieuwe verbindingen en haalde daarin de type-omschrijvingen aan van Daniel Pink.
In dit licht wil ik ook graag Stephen R. Covey aanhalen. In zijn boek ‘Prioriteiten’ omschrijft hij het belang van ‘visie’ als volgt:

‘Visie is de beste manifestatie van creatieve verbeeldingskracht en de voornaamste drijfveer van menselijke daden. Het is het vermogen om voorbij de huidige realiteit te kijken en dát te scheppen of uit te vinden wat nog niet bestaat, om dát te worden wat wij nog niet zijn.
Visie schenkt ons het vermogen om te leven volgens onze verbeelding in plaats van volgens ons geheugen.’

Zie de overeenkomst met datgene wat ik in mijn vorige blog beschreef: Dát creëren wat nog niet bestaat. Voorbij het al-vastgestelde kijken.
Ook hier weer de kracht en noodzaak om een bodem te scheppen waarop verbeelding en verhouding kunnen rusten.

Het weergeven van visie in de vorm van een mindmap kan zeer verhelderend en verrijkend werken; Ik spreek uit ervaring. (..van een niet-levend bla-bla-monster tot een inspirerende mindmap die alles omvat. De aanjager van intrinsieke motivatie)

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Verhoudingen & nieuwe verbindingen

De mindmap geeft je een totaaloverzicht, de big picture.
Door deze weergave van informatie komen ook de onderlinge verhoudingen van de zaken tot leven.
Verhoudingen zien is cruciaal voor het kunnen denken buiten de bestaande kaders.

In zijn boek ‘A whole new mind’ omschrijft Daniel Pink drie type mensen die cruciaal zijn voor het scheppen van nieuwe verhoudingen of verbindingen. In feite zijn zij de innovators die voor ons zo cruciaal zijn (en die wij allemaal kunnen zijn..!)

Pink spreekt van metaforenmakers, grensoverschrijders en uitvinders.

Wat deze type mensen gemeen hebben is het vermogen om zaken met elkaar te verbinden en te komen tot nieuwe verbindingen. Zij overschrijden de vaak al vastgestelde grenzen of domeinen. Zij verbeelden nieuwe creaties.

Analytisch denken verstoort het constant benaderen van het grote geheel en verstoort dus ook het zien van de onderlinge verbanden …en nodigt dus ook niet uit tot uitproberen en ontdekken van nieuwe verbanden. Het versterkt alleen maar het consolideren van het bestaande.

Mindmappen helpt je om te denken, te redeneren en te handelen vanuit een totaalbeeld. Het belang van de onderlinge verhoudingen wordt versterkt en spoort aan tot het creëren van nieuwe verbindingen, de essentie van creatief-denken.

Posted in Geen categorie | Leave a comment